wtorek, 2 listopada 2021

Placek ze śliwkami na maślance

Uwielbiam ciasta z owocami i kruszonką, a już najbardziej te ze śliwkami. Śliwki to owoce, które wybitnie nadają się do wypieków, ponieważ nie puszczają dużej ilości soku, a dzięki temu ciasto się nie rozmacza. Tym razem zamiast masła użyłam pysznej maślanki i odrobinę oleju. Wyszło takie małe cudo :)



     Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • szklanka maślanki

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli

    Dodatkowo:

    0,5 kg umytych i wydrążonych połówek śliwek

    kruszonka  (100 g zimnego masła, 3/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki mąki krupczatki)

     

    Wykonanie:

    1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na pianę, a żółtka z cukrem na puszystą masę. 

    2. Do żółtek, wciąż miksując, dodaję maślankę i olej, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaję pianę  z białek.

    3. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy (tortownica 21 cm). Na cieście układam śliwki i kruszonkę. Piekę ok 40 minut w 200 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz