środa, 14 sierpnia 2019

Najłatwiejsze pomidory na zimę

Gdy jest sezon na pomidory, przerabiam je na potęgę. Robię je w kilku wersjach, ale wszystkie zawsze świetnie się sprawdzają. Wykorzystuję je później do sosów i zup. Ja pomidory zawsze sparzam, ale jeśli nie przeszkadza Ci skórka, możesz oszczędzić sobie pracy i zwyczajnie pominąć ten punkt.



Składniki:
  • pomidory
  • sól


Wykonanie:
1. Pomidory sparzam, obieram ze skóry, tnę w ćwiartki i wkładam ciasno do słoików. 

2. Na wierzch każdego słoika wsypuję łyżeczkę soli. Słoiki szczelnie zamykam i pasteryzuję.*

*Na dnie garnka kładę ręcznik kuchenny. Wkładam słoiki i zalewam wodą do około połowy wysokości słoików. Zagotowuję.  Po zagotowaniu słoiki wyciągam z garnka i układam na blacie do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz