środa, 3 sierpnia 2016

Pomidory w słoikach idealne na zimę

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe, ale niestety są także delikatne. Poniżej przedstawiam szybki sposób na pomidory w słoikach, które później używamy do przygotowywania pysznych zup i sosów.



Pomidory myję i sparzam, a następnie obieram ze skórki i przecinam na dwie części. Do słoika wkładam pomidory, liść selera oraz łyżeczkę soli i zalewam "surową" wodą mniej więcej do 1/3 objętości słoika. Wycieram krawędzie słoików i szczelnie je zamykam. Następnie zagotowuję w garnku pod przykrywką. Po zagotowaniu i przestygnięciu słoiki układam do góry dnem.

PAMIĘTAJ: słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!
Słoików nie należy układać bezpośrednio na dnie garnka, mogą pękać!!!


3 komentarze:

  1. Jakoś nigdy nie przepadałam za pomidorami ze słoików, ale chyba się skuszę. W końcu poza sezonem są dość drogie...

    OdpowiedzUsuń
  2. z pomidorów na zimę robiłam zawsze przecier, a tu jest bardzo ciekawa propozycja :) trzeba bedzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przecierem jest dużo więcej pracy, a te sprawdzają się u nas od lat.

      Usuń