Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe, ale niestety są także delikatne. Poniżej przedstawiam szybki sposób na pomidory w słoikach, które później używamy do przygotowywania pysznych zup i sosów.
Pomidory myję i sparzam, a następnie obieram ze skórki i przecinam na dwie części. Do słoika wkładam pomidory, liść selera oraz łyżeczkę soli i zalewam "surową" wodą mniej więcej do 1/3 objętości słoika. Wycieram krawędzie słoików i szczelnie je zamykam. Następnie zagotowuję w garnku pod przykrywką. Po zagotowaniu i przestygnięciu słoiki układam do góry dnem.
PAMIĘTAJ: słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!
Słoików nie należy układać bezpośrednio na dnie garnka, mogą pękać!!!
Jakoś nigdy nie przepadałam za pomidorami ze słoików, ale chyba się skuszę. W końcu poza sezonem są dość drogie...
OdpowiedzUsuńz pomidorów na zimę robiłam zawsze przecier, a tu jest bardzo ciekawa propozycja :) trzeba bedzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ przecierem jest dużo więcej pracy, a te sprawdzają się u nas od lat.
Usuń