czwartek, 4 sierpnia 2016

Rogaliki drożdżowe z malinami

Rogaliki z malinami to połączenie słodkiego ciasta drożdżowego z lekkim kwaskowym smakiem malin. Świetnie nadają się na przekąskę zarówno w pracy jak i w trakcie wakacyjnych podróży.





Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- szklanka mleka,
- 0,5 kostki masła (100g),
- 2 jaja + 2 żółtka,
- szczypta soli,
- czubata łyżka drożdży (ok. 30g),
- 2 łyżeczki cukru wnilinowego.

Dodatkowo:
- ok. 500 g malin,
- 0,5 szklanki cukru.


Wykonanie:
1. Maliny zasypuję cukrem i odstawiam, żeby puściły sok. 

2. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Do mleka i drożdży dodaję po 2 łyżki mąki i cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 15-20 minut. 

3. Masło tnę na kawałki i roztapiam, a następnie pozostawiam do przestudzenia. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i szczyptą soli, a białka ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do mąki dodaję wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, pianę z białek i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam.  

4. Do ciasta dodaję ciepły tłuszcz i mieszam do jego całkowitego wchłonięcia. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40  minut.

5. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na płaski placek i tnę na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładę kilka odsączonych malin i formuję rogaliki, które następnie układam na wyłożonej papierem blaszce i odstawiam jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone można posmarować lukrem.






4 komentarze:

  1. Muszą być bardzo puszyste prawda? :)
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :) Na pewno wypróbuję, zwłaszcza że uwielbiam maliny!

    OdpowiedzUsuń