Kiszone ogórki to źródło witamin i minerałów. Doskonale nadają się jako dodatek do wielu tradycyjnych polskich dań. Zimą możesz przygotować z nich aromatyczną zupę ogórkową.
Składniki:
- ogórki
- korzeń chrzanu
- liście chrzanu
- liście wiśni lub czarnej porzeczki
- główka czosnku
- koper włoski
- woda z solą
- łyżka soli na 1 litr wody
Wykonanie:
1. Ogórki, koper, chrzan, liście wiśni i czosnek myję i odsączam. Korzenie chrzanu przecinam wzdłuż na 2-4 części, w zależności od jego grubości, a główkę czosnku dzielę na ząbki oraz usuwam obeschniętą skórkę.
2. Na dnie słoików lub innych przeznaczonych do kiszenia naczyniach układam liście chrzanu i wiśni. Wkładam ogórki oraz koper, korzenie chrzanu i czosnek. Na litrowy słoik zużywam: 1 liść chrzanu, 2-3 liście wiśni, 2 kawałki korzenia chrzanu, 1 łodygę kopru i 3-4 ząbki czosnku.
3. Wodę zagotowuję z solą, a następnie studzę. Schłodzoną solanką zalewam ogórki do całkowitego ich przykrycia. Słoiki zamykam przykrywką. Ogórki 2-3 dni pozostawiam w kuchni w temperaturze pokojowej, a następnie przenoszę do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz