środa, 17 sierpnia 2016

Marynowana papryka

Marynowane papryczki charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Pasteryzowane marynaty możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs i sałatek.



Składniki:
- papryka żółta i czerwona.
Przyprawy na każdy słoik:
- 0,5 łyżki nasion gorczycy,
- kilka ziaren pieprzu,
- średniej grubości krążek cebuli.
Zalewa - proporcje na 5 litrów wody źródlanej:
- 3 szklanki octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli. 

Wykonanie:
1. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą podgrzewam jednocześnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru. odstawiam do wystudzenia.

2. Paprykę myje i odsączam. Następnie usuwam gniazdo nasienne i tnę na kilka części. Na dno słoików wkładam przyprawy, a następnie kawałki papryki. Układam je  warstwami wg. kolorów. Następnie wszystko zalewam schłodzoną zalewą. 

3. Słoiki szczelnie zamykam za pomocą pokrywek i wkładam do wysokiego garnka z wodą. Całość zagotowuję i szybko ściągam z ognia. Słoiki wyciągam z garnka, robię to ostrożnie, tak żeby się nie oparzyć i pozostawiam do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz