Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki maki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego masła (200g),
- 2 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru,
- 300 ml mleka,
-3/4 kostki miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- ok. 400 g ładnych dojrzałych jeżyn.
Wykonanie:
1. W połowie szklanki mleka rozpuszczam budyń, a resztę zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i mieszam do całkowitego zgęstnienia, tak żeby nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. budyń odstawiam do wystudzenia. Jeżyny myję i pozostawiam do osuszenia na papierowym ręczniku.
2. Ciasto: z mąki, cukru i proszku do pieczenia usypuję górkę, w której środku robię dziurkę. Do dziurki wlewam dwa żółtka. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do pozostałych składników. Całość szybko zagniatam, ciasto musi być plastyczne, a następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowuję krem (pkt. 3). Schłodzonym ciastem wylepiam wysmarowaną masłem formę i piekę 20 minut w 80 st. C.
3. Krem: Masło z cukrem pudrem ubijam, aż masa zrobi się puszysta. Następnie stopniowo, wciąż miksując dodaję zimny budyń. Łączę dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Jeśli w kremie pojawią się grudki, dodaję mleko i całość dokładnie miksuję.
4. Krem wykładam na wystudzonym cieście, a na jego powierzchni układam jeżyny.
Prezentuje się przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
o tak...wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
coś wspaniałego! dlaczego jestem na diecie od poniedziałkuuu... :D
OdpowiedzUsuń