piątek, 19 sierpnia 2016

Tarta z kremem budyniowym i jeżynami

Niezwykłe połączenie słodkiego kremu i kwaskowych owoców jeżyn, a to wszystko na chrupiącym kruchym cieście. 






Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki maki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego masła (200g),
- 2 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia. 


Krem:
- budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru,
- 300 ml mleka,
-3/4 kostki miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:
- ok. 400 g ładnych dojrzałych jeżyn.


Wykonanie:
1. W połowie szklanki mleka rozpuszczam budyń, a resztę zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i mieszam do całkowitego zgęstnienia, tak żeby nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. budyń odstawiam do wystudzenia. Jeżyny myję i pozostawiam do osuszenia na papierowym ręczniku.

2. Ciasto: z mąki, cukru i proszku do pieczenia usypuję górkę, w której środku robię dziurkę. Do dziurki wlewam dwa żółtka. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do pozostałych składników. Całość szybko zagniatam, ciasto musi być plastyczne, a następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowuję krem (pkt. 3). Schłodzonym ciastem wylepiam wysmarowaną masłem formę i piekę 20 minut w 80 st. C.


3. Krem:  Masło z cukrem pudrem ubijam, aż masa zrobi się puszysta. Następnie stopniowo, wciąż miksując dodaję zimny budyń. Łączę dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Jeśli w kremie pojawią się grudki, dodaję mleko i całość dokładnie miksuję.


4. Krem wykładam na wystudzonym cieście, a na jego powierzchni układam jeżyny. 





4 komentarze:

  1. Prezentuje się przepysznie !!!
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak...wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. coś wspaniałego! dlaczego jestem na diecie od poniedziałkuuu... :D

    OdpowiedzUsuń