Wrzesień w tym roku zachwyca pogodą. Chociaż ciężko siedzi się w pracy, gdy na doworze jet tak ładnie (w głowie mam tylko rower i leżenie na zielonej trawce), to i tak wolę to od pluchy i szarości, które z pewnością i tak do nas niedługo przybędą. Korzytsając z okazji, że dzięki sprzyjającej aurze jeżyny za mym oknem dojrzewają na potęgę, postanowiłam upiec placek drożdżowy z jeżynami właśnie. Ciasto zrobiłam według przepisu Pawła Małeckiego. Ograniczyłam tylko nieco ilość cukru i dodałam nieco więcej drożdży. Placek był z pewnością smaczny, bo zniknął ekspresowo. Jest to chyba najlepsza recenzja dla wypieku.
Składniki - ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 50 g drożdży,
- 150 ml mleka 3,2%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- duży kubek jeżyn.
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Wykonanie:
7. Na wyrośnięty cieście układam umyte jeżyny i kruszonkę. Piekę przez około 30 minut w temperaturze 190 st. C .
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 50 g drożdży,
- 150 ml mleka 3,2%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- duży kubek jeżyn.
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Wykonanie:
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko. Mąkę przesiewam do miski, a w środku robię zagłębienie, go którego wlewam ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, ale staram się to robić tylko w
środkowej części miski, nie ruszając mąki na brzegach naczynia. Rozczyn przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na ok. 15 min.
2. Masło tnę w kostki i topię w rondelku. Pozostawiam do przestygnięcia.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodaję ciepłe masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jaja. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie zacznie odchodzić od drewnianej łyżki, posypuję mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodaję ciepłe masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jaja. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie zacznie odchodzić od drewnianej łyżki, posypuję mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem
blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie
nakłuwam ciasto widelcem i znów posotawiam do wyrośnięcia.
5. Do nieumytej miski po cieście dodaję masło pocięte w kostki, cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wszystkie składniki lekko zagniatam, zbierając przy okazji ciasto z brzegów naczynia (ma się ono również znaleźć w kruszonce).
5. Do nieumytej miski po cieście dodaję masło pocięte w kostki, cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wszystkie składniki lekko zagniatam, zbierając przy okazji ciasto z brzegów naczynia (ma się ono również znaleźć w kruszonce).
7. Na wyrośnięty cieście układam umyte jeżyny i kruszonkę. Piekę przez około 30 minut w temperaturze 190 st. C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz