sobota, 3 sierpnia 2019

Chleb pszenny codzienny

Delikatny sprężysty chlebek z dodatkiem mleka i miodu to świetny pomysł na sobotnie śniadanie. Samo zarobienie ciasta zajmuje kilka chwil, a później to już samo sobie rośnie. Trzeba oczywiście pamiętać, żeby wsadzić, a później wyjąć gotowy chlebek z pieca, ale przecież to nie problem.




Składniki:

  • łyżka + 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju



Wykonanie:
1. Najpierw przygotowuję zaczyn. W mleku rozpuszczam łyżkę mąki i drożdże. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut. 

2. Do miski przesiewam mąkę i wlewam wyrośnięty zaczyn. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto wkładam do wysmarowanej olejem blaszki i pozostawiam na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Wierzch ciasta smaruję olejem i piekę w 180 stopniach C przez około 35 minut. 



1 komentarz: