poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Chleb z mąką orkiszową i żurawiną

Delikatny, puszysty chleb, który pięknie wyrasta. Dzięki zawartości żurawiny ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje z dojrzałymi pomidorami i aromatycznym serem. 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + łyżeczka
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka wody
  • 7 g drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka mleka


Wykonanie:
1. Do rondelka wlewam ciepłą wodę. Do wody dodaję łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i suche drożdże. pozostawiam na około 10 minut.

2. Mąkę pszenną i orkiszową przesiewam do miski. Żurawinę szatkuję.

3. Do mąki dodaję sól, płatki owsiane, żurawinę i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiam. Miskę z gotowym ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.

4. Keksówkę smaruję olejem. Następnie ponownie zagniatam ciasto, wkładam do formy, przykrywam bawełnianą ściereczka i ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

5. Wierzch wyrośniętego chleba smaruję mlekiem i nacinam.  Piekę około 35 minut w 180 stopniach C. Po wypieczeniu wyciągam z blaszki i studzę na kratce. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz