piątek, 9 sierpnia 2019

Placki ziemniaczane z kurkumą

Placki ziemniaczane to mój sposób na szybki obiad. Najwięcej roboty jest przy obieraniu i tarciu ziemniaków, ale nie jest to jakaś wyczerpująca praca.
Tym razem postawiłam na aromatyczne placki z kurkumą, która nadała im dodatkowo piękny, słoneczny kolor. 




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • szczypta mielonego pieprzu
  • olej rzepakowy


Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o małych oczkach. Odciskam sok.

2. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę  i przyprawy. Całość dokładnie mieszam.

3. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz