poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Szwedzka sałatka z ogórków do słoików

Szwedzka sałatka to jeden ze sposobów "przerabiania" ogórków. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, ale można ją jeść również na kanapce. To jak ją, zjesz zależy tylko od Ciebie. 





Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 250 g marchewki
  • 3 łyżki soli
  • 4 szklanki wody

Zalewa:

  • 1,5 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu

Do każdego słoika:

  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 4-5 gałązek natki pietruszki


Wykonanie:
1. Ogórki myję i tnę w cienkie plastry. W 4 szklankach wody rozpuszczam 3 łyżki soli. Do roztworu soli wrzucam pocięte ogórki i pozostawiam je w niej na kilka godzin.

2. Ogórki odcedzam na sitku. Marchewkę myję, obieram i tnę w plastry. Łączę z ogórkami. 

3. Do garnka wlewam 1,5 szklanki wody, szklankę cukru i szklankę wody. Roztwór zagotowuję. Mieszam, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.

4. Do każdego słoika wrzucam gorczycę, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki, a następnie upycham ogórki z marchewką. Na koniec wlewam zalewę i szczelnie zakręcam każdy słoik. 

5. Słoiki pasteryzuję w garnku z wodą. Gorące wyciągam z garnka i układam na stole do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz