Dziś wrzucam nieco spóźniony przepis na pyszne pierniczki. piekłam je na święta, ale tak je lubimy, że dziś zrobiłam kolejną porcję. ich zalet jest bardzo wile. Są bardzo aromatyczne, nie są twarde jak kamień i można je przechowywać w słoiku lub puszce przez wiele dni.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- jajko
- łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
- pół gwiazdki anyżu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie:
1. W miseczce mieszam cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, kurkumę, imbir, cynamon i świeżo starty anyż.
2. Miód podgrzewam na małym ogniu, gdy będzie płynny dodaję kakao oraz przyprawy wymieszane z cukrem wanilinowym. Całość dokładnie mieszam. W osobnym rondelku rozpuszczam masło.
3. Na stolnicę przesiewam mąkę. Dodaję cukier oraz sodę oczyszczoną. Na środku sypkich składników robię dziurkę. Do środka dziurki wlewam miód, masło, mleko i wbijam jajko. Całość dokładnie zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać jeszcze odrobinę mleka.
4. Gotowe ciasto rozwałkowuję na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości około 0,5 cm. Wycinam wybrane kształty, które układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekę około 10 minut w 180 stopniach C.
Fajne pierniczki ;)
OdpowiedzUsuń