sobota, 26 sierpnia 2017

Cukinia z szałwią

Dzisiaj przedstawiam Wam świetne połączenie cukinii i szałwii. Ta aromatyczna i szybka w wykonaniu potrawa, może być świetnym daniem sama w sobie, ale pasuje również jako dodatek do ziemniaków i mięs. Tak przygotowaną cukinię po raz pierwszy jadłam u mojej cioci, a że spakowała obłędnie, postanowiłam ją przygotowywać i w mojej kuchni.




Składniki:
- niewielka, młoda cukinia,
- ok. 10-12 listków szałwii,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Szałwię i cukinię dokładnie myję. Cukinię tnę w cienkie plastry.

2. Do rondelka wrzucam mało i listki szalwii. Masło z szałwią roztapiam na małym ogniu. Następnie dodaję cukinię. 

3. Dodaję sól i pieprz. Rondelek przykrywam pokrywką. Cukinię duszę w ten sposób przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

UWAGA!!!Pod wpływem soli cukinia powinna puścić soki, dzięki czemu nie powinna się przypalić, jeśli jednak Twoja stwierdzisz, że potrawa zaczyna się przypalać, dodaj odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz