poniedziałek, 29 lipca 2019

Młoda kapusta z pomidorami

Smażona kapusta to popularny dodatek do obiadu. Jadłam ją już w wielu wariantach, tym razem z dodatkiem pomidorów. Chociaż jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, warto poświęcić chwilkę, ponieważ jest smaczna i zdrowa. Jeśli nie zjesz wszystkiego, śmiało możesz zamknąć kapustę w słoikach i zagotować w kąpieli wodnej. Dzięki temu, będziesz cieszyć się z tego dania również zimą. 





Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól 
  • pieprz
  • ocet 
  • woda


Wykonanie:
1. Kapustę myję, obieram z zewnętrznych liści, przecinam na pół i wycinam głąb. Obie połówki szatkuję. Na dno garnka wlewam odrobinę wody i wkładam poszatkowaną kapustę.Zagotowuję, a następnie duszę pod przykryciem na małym ogniu. 

2. Cebulę obieram, szatkuję i podsmażam na maśle. Dodaję do kapusty.

3. gdy kapusta zrobi się miękka, myję, sparzam i obieram pomidory. Następnie kroje je w kostkę i dodaję do kapusty. Pod koniec gotowania doprawiam pieprzem i solą oraz odrobiną octu.




2 komentarze:

  1. Pyszna kapustka i jaki fajny pomysl z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Jest tak dobra, że nie można się jej oprzeć.

      Usuń