Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka drożdży instant
- szklanka maślanki
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka mrożonej lub świeżej natki pietruszki
- pieprz mielony
Dodatkowo:
- jajko
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce. Dodaję do nich podgrzaną maślankę i olej. Zagniatam plastyczne ciasto. Jeśli uznasz, że jest za suche, dodaj odrobinkę maślanki. Ciasto przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie zabieram się za nadzienie.
2. Ząbki czosnku obieram i umieszczam razem z natką pietruszki w blenderze. Dokładnie je ze sobą miksuję. Następnie łączę z masłem. Doprawiam pieprzem
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 części, z których formuję bułeczki. Każdą bułkę smaruje roztrzepanym jajkiem i nacinam nożem. Do nacięcia wciskam nadzienie. Piekę 20 - 25 minut w 170 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz