Składniki:
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowa łopatka)
- cebula
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki mąki
- 0,5 szklanki zimnej wody
- kilka listków świeżej bazylii lub pietruszki
- sól
- mielony pieprz
1. Mięso mielone łączę z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, jajem , pieprzem i solą. Formuję pulpeciki, które obgotowuję w bulionie, a następnie wyciągam na talerz.
2. Do bulionu dodaję przecier i przyprawiam do smaku mielonym pieprzem i solą. Bulion gotuję na małym ogniu.
Do szklanki z zimną wodą dodaję mąkę i dokładnie mieszam, tak żeby nie powstały grudki. Zawiesinę z mąki wlewam małym strumieniem do bulionu, jednocześnie mieszając. Na koniec siekam bazylię lub pietruszkę i wrzucam do sosu.
3. Pulpeciki wkładam do garnka z sosem i gotuję około 20 minut.
Spróbuj też pulpecików w sosie koperkowym!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz