Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 szklanki ciepłej maślanki
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- jajko
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaję wodę i maślankę oraz masło. Zagniatam gładkie ciasto. Pozostawiam pod przykryciem na około 15 minut i ponownie zagniatam. Formuję dwie kule, którą ze wszystkich stron smaruję olejem i umieszczam w osobnych miskach. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
2. Bochenki smaruję roztrzepanym jajkiem i układam na blaszce. Nacinam na krzyż i posypuję mąką. Piekę w 190 stopniach C przez około 30 minut. Studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz