Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i szybko zagniatam z nich ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną nieco większą. Obie zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
2. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w cienkie plasterki i mieszam z cynamonem.
3. Większą część ciasta wykładam z lodówki i wyklejam nim dno oraz brzegi foremki (foremkę wcześniej wykładam papierem lub smaruję masłem). Na cieście równomiernie obsypuje bułką tartą, a następnie układam jabłka. Jabłka przykrywam drugą warstwą ciasta.
4. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz