piątek, 15 marca 2019

Krucha tarta z jabłkami i cynamonem

Jabłkową tartę możesz jeść na ciepło lub na zimno. Możesz zjeść ja z waniliowymi lodami. Jest fantastycznym dodatkiem, zarówno do kawki jak i herbatki. Tą przygotowałam ze świeżych polskich jabłek z odrobiną cynamonu. 



Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i szybko zagniatam z nich ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną nieco większą. Obie zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.

2. Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w cienkie plasterki i mieszam z cynamonem.

3. Większą część ciasta wykładam z lodówki i wyklejam nim dno oraz brzegi foremki (foremkę wcześniej wykładam papierem lub smaruję masłem). Na cieście równomiernie obsypuje bułką tartą, a następnie układam jabłka. Jabłka przykrywam drugą warstwą ciasta.

4. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz