Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450)
- 30 g drożdży świeżych
- ok. 250 ml ciepłej wody
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- semolina do podsypania stolnicy (jeśli nie masz, wystarczy mąka pszenna)
Dodatkowo na mojej pizzy znalazły się:
- ketchup
- salami
- ser mozzarella
- pieczarki
- oregano
- bazylia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam do miski. W około 50 ml ciepłej wody rozpuszczam pokruszone drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki mąki.
2. Do mąki dodaję oliwę i wlewam zaczyn. W około 200 ml ciepłej wody rozpuszczam sól. Wodę z solą wlewam stopniowo do ciasta. Całość dokładnie zagniatam.
3. Z ciasta formuję kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Żeby ciasto nie wyschło, kulę delikatnie zwilżam wodą.
4. Ciasto dzielę na dwie części. Formuję z nich kule, które rozwałkowuję na oprószonej semoliną stolnicy na cienkie placki. Zawijam brzegi. Na każdym z nich układam ulubione składniki. Piekę 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
Zazwyczaj robię pizze o okrągłym kształcie, ale tym razem postawiłam na prostokąt. Wygląda troszkę jak wielkanocny mazurek.
Nakładanie składników to też świetna zabawa :)
Bardzo smacznie wyglada, pycha :-)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda. Koniecznie wypróbuj przepis.
Usuń