wtorek, 19 marca 2019

Pizza na najlepszym cienkim cieście

Jeśli lubisz pizzę na cienkim, lekko chrupiącym, a przy tym sztywnym cieście, to ten przepis jest specjalnie dla Ciebie. Ciasto jest zrobione według przepisu Piotra Ogińskiego.  Myślę, że tak przygotowanego dania nie powstydziłaby się najlepsza pizzeria. Pamiętaj, że ciasto to tylko baza, a to co na nim położysz zależy tylko od Ciebie. Ja postawiłam dzisiaj na klasykę. Pieczarki, salami, ser i oregano. Taką pizzę lubię najbardziej. 



Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  • 30 g drożdży świeżych
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • semolina do podsypania stolnicy (jeśli nie masz, wystarczy mąka pszenna)

Dodatkowo na mojej pizzy znalazły się:
  • ketchup
  • salami
  • ser mozzarella
  • pieczarki
  • oregano
  • bazylia

Wykonanie:
 1. Mąkę przesiewam do miski. W około 50 ml ciepłej wody rozpuszczam pokruszone drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki mąki.

2. Do mąki dodaję oliwę i wlewam zaczyn. W około 200 ml ciepłej wody rozpuszczam sól. Wodę z solą wlewam stopniowo do ciasta. Całość dokładnie zagniatam.

3.  Z ciasta formuję kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Żeby ciasto nie wyschło, kulę delikatnie zwilżam wodą.

4. Ciasto dzielę na dwie części. Formuję z nich kule, które rozwałkowuję na oprószonej semoliną stolnicy na cienkie placki. Zawijam brzegi. Na każdym z nich układam ulubione składniki. Piekę 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.  

Zazwyczaj robię pizze o okrągłym kształcie, ale tym razem postawiłam na prostokąt. Wygląda troszkę jak wielkanocny mazurek.


Nakładanie składników to też świetna zabawa :)









2 komentarze: