Składniki:
- 0,5 kg mąki
- szklanka mleka
- opakowanie drożdży instant (7 g)
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- jajko
- mak
- ciepła woda
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki. Mleko podgrzewam, gdy będzie ciepłe wlewam wraz z olejem do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaję stopniowo wodę. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
2. Z wyrośniętego ciasta formuję 9 kulek. Każdą z nich zagniatam i rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na cienki podłużny placek. Każdy placek zwijam wzdłuż. Tak jak na poniższym zdjęciu. Rogi każdego z powstałych rulonów zaginam, aby powstały rogaliki.
3. Rogaliki pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Wyrośnięte smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach C.
Ciepłe rogaliki z masełkiem, śniadanie idealne!
OdpowiedzUsuńNiczego więcej nie trzeba :)
UsuńDomowe pieczywo najlepsze :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100%!
Usuń