czwartek, 11 kwietnia 2019

Surówka z kapusty pekińskiej

Jeśli tylko mogę, do każdego obiadu staram się dołożyć porcję świeżych warzyw. Najlepszym i najsmaczniejszym sposobem są różnorodne surówki. Komponuję je z tego co aktualnie znajduje się w mojej spiżarni. Tym razem zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka, pomidora i czerwonej papryki. 



Składniki:
  • niewielka kapusta pekińska
  • 0,5 ogórka
  • papryka
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju lnianego

Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam. Kapustę szatkuję, wrzucam do miski i solę. 

2. Ogórka obieram i tnę w plastry. Jeśli są duże, przecinam je na pół. Z papryki wycinam gniazdo nasienne i tnę ją w kostki.

3. Ponieważ nie przepadam za pomidorami w skórce, pozbywam się jej. Skórkę nacinam lekko na krzyż. Pomidora zlewam wrzątkiem, a następnie wrzucam do naczynia z zimną wodą. Dzięki temu skórka pięknie schodzi. Pomidora tnę w kostkę.

4. Ogórka, paprykę i pomidora wrzucam do kapusty. Wszystkie składniki mieszam. Dodaję olej lniany. Surówkę przyprawiam pieprzem i jeśli jest to konieczne, solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz