Składniki:
- niewielka kapusta pekińska
- 0,5 ogórka
- papryka
- pomidor
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju lnianego
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam. Kapustę szatkuję, wrzucam do miski i solę.
2. Ogórka obieram i tnę w plastry. Jeśli są duże, przecinam je na pół. Z papryki wycinam gniazdo nasienne i tnę ją w kostki.
3. Ponieważ nie przepadam za pomidorami w skórce, pozbywam się jej. Skórkę nacinam lekko na krzyż. Pomidora zlewam wrzątkiem, a następnie wrzucam do naczynia z zimną wodą. Dzięki temu skórka pięknie schodzi. Pomidora tnę w kostkę.
4. Ogórka, paprykę i pomidora wrzucam do kapusty. Wszystkie składniki mieszam. Dodaję olej lniany. Surówkę przyprawiam pieprzem i jeśli jest to konieczne, solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz