poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Bułki mleczne

Bułki mleczne to kolejna propozycja dla osób lubiących słodkie śniadania. Bułeczki są miękkie i puszyste. Najlepiej smakują z samym masłem. Można jeść je w domu, szkole i pracy. Jeśli w domu nie ma słodyczy, a chcesz zjeść coś do kawki, bułka mleczna też się nada. 



Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
 
 
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce. Żółtka oddzielam od białek. Do sypkich składników daję dwa żółtka, białka będą potrzebne później do wysmarowania bułeczek.

2. Mleko podgrzewam i dodaję do niego masło. Ciepłe mleko z roztopionym masłem wlewam do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiam jednolite ciasto, które przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około godzinę. 

3. Z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki, które przykrywam bawełnianą ściereczką na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam i smaruję białkiem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz