Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 60 g masła
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w misce. Żółtka oddzielam od białek. Do sypkich składników daję dwa żółtka, białka będą potrzebne później do wysmarowania bułeczek.
2. Mleko podgrzewam i dodaję do niego masło. Ciepłe mleko z roztopionym masłem wlewam do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiam jednolite ciasto, które przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki, które przykrywam bawełnianą ściereczką na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam i smaruję białkiem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz