środa, 10 kwietnia 2019

Chleb pszenny z orzechami włoskimi

Kolejny smakowity chlebek. Ma chrupiącą skórkę i sprężyste wnętrze. W dodatku jest napakowany ziarnami słonecznika, siemienia lnianego i dużą ilością siekanych orzechów włoskich. Chleb zjadłam dzisiaj z rukolą, która również ma lekko orzechowy aromat. Wszystko pasowało do siebie idealnie.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 3  łyżki nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 

Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki mieszam ze sobą w misce. Następnie dodaję wodę i olej. Dokładnie zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt suche, stopniowo dodaję odrobinę wody. Wyrobione ciasto zagniatam i wkładam do keksówki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto piekę około 35-40 minut w 200 stopniach C. Około 10 minut przed końce pieczenia, smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, ze skórka będzie bardziej chrupiąca. 

3. Upieczony chleb wyciągam z formy i studzę na kratce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz