Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki nasion słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Wszystkie sypkie składniki mieszam ze sobą w misce. Następnie dodaję wodę i olej. Dokładnie zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt suche, stopniowo dodaję odrobinę wody. Wyrobione ciasto zagniatam i wkładam do keksówki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto piekę około 35-40 minut w 200 stopniach C. Około 10 minut przed końce pieczenia, smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, ze skórka będzie bardziej chrupiąca.
3. Upieczony chleb wyciągam z formy i studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz