Składniki:
- kalafior
- woda
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki mąki krupczatki
- łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Kalafior dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, sole i zagotowuję. Do wrzątku wrzucam kalafior. Obgotowuję go około 5 minut. Odcedzam i studzę.
2. Bułkę tartą mieszam z mąką krupczatką, kurkumą i pieprzem. W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka.
3. Olej wlewam do garnka o grubym dnie i rozgrzewam. Kalafior panieruję, najpierw w jajku, a dalej w sypkich składnikach. Następnie umieszczam w garnku z gorącym olejem. Wyciągam, gdy usmaży się na złoty kolor. Układam na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz