środa, 3 kwietnia 2019

Panierowany kalafior

Kalafior w panierce to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Pierwszy raz jadłam go wiele lat temu, podczas rodzinnych wakacji. Od razu przypadł mi do gustu. Po pierwsze lubię kalafior, a po drugie, uwielbiam panierkę. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. 




Składniki:
  • kalafior
  • woda
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
1. Kalafior dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, sole i zagotowuję. Do wrzątku wrzucam kalafior. Obgotowuję go około 5 minut. Odcedzam i studzę.

2. Bułkę tartą mieszam z mąką krupczatką, kurkumą i pieprzem. W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka. 

3. Olej wlewam do garnka o grubym dnie i rozgrzewam. Kalafior panieruję, najpierw w jajku, a dalej w sypkich składnikach. Następnie umieszczam w garnku z gorącym olejem. Wyciągam, gdy usmaży się na złoty kolor. Układam na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz