Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g masła
- tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
2. Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto.
3. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu (może to chwilkę potrwać).
4. Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C.
5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz