niedziela, 12 maja 2019

Drożdżówki z polewą czekoladową

Maj to czas pikników i rowerowych wycieczek. W czasie takich wypadów nie może zabraknąć kawy w termosie i słodkich przekąsek. Najbardziej lubię zabierać ze sobą drożdżówki, są bardzo poręczne. Nie trzeba ich kroić i nie kruszą się w trakcie podróży. Poniżej przepis na bazie sznek z glancem według H. Szymanderskiej. 





Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • tabliczka czekolady deserowej


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.

2. Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto.

3. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu (może to chwilkę potrwać). 

4. Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C.

5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz