wtorek, 21 maja 2019

Zupa serowo - cebulowa

Szybka i treściwa zupa z porządną dawką sera. Dzięki cebulce nabiera wspaniałego aromatu. Zupę jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ugotujesz ją w mniej niż pół godziny. Jeśli chodzi o dodatki, nie musisz użyć szczypiorku, pietruszki czy szynki szwarcwaldzkiej. To co do niej dodasz, zależy w dużej mierze od Ciebie i Twoich upodobań. Jedni dodają kolendrę, inni kiełbasę. Jeśli nie jadasz mięsa, możesz z niego zrezygnować i pokombinować z ziołami. Możesz też dodać chrupiące grzanki. 

Składniki:

  • łyżka masła
  • duża cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g serka topionego "Gouda"
  • 200 g tartego sera Gouda
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • pieprz 
  • sól


Dodatkowo:

  • łyżka oleju
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • natka pietruszki (pęczek)
  • świeży szczypiorek (pęczek)


Wykonanie:
1. Obraną cebulę tnę w piórka. Masło wrzucam do garnka, w którym będę gotowała zupę i roztapiam na wolnym ogniu. Następnie wsypuję cebulę i lekko ją podsmażam. Do podsmażonej cebuli dodaję mąkę, całość jeszcze chwilę podsmażam ciągle mieszając.

2. Do garnka z cebulą wlewam wodę i mleko. Gdy zupa zacznie się gotować, stopniowo dodaję tarty ser i pokrojony serek topiony. Zupę doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. 

3. Szynkę szwarcwaldzką podsmażam na łyżce oleju, następnie lekko ostudzoną tnę na kilkucentymetrowe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki myję, osuszam i szatkuję.

4. Do miseczki wlewam zupę, a następnie dodaję kilka kawałków szynki oraz szczypiorek i pietruszkę. 



1 komentarz: