Składniki:
- łyżka masła
- duża cebula
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 100 g serka topionego "Gouda"
- 200 g tartego sera Gouda
- płaska łyżeczka kurkumy
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- łyżka oleju
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- natka pietruszki (pęczek)
- świeży szczypiorek (pęczek)
Wykonanie:
1. Obraną cebulę tnę w piórka. Masło wrzucam do garnka, w którym będę gotowała zupę i roztapiam na wolnym ogniu. Następnie wsypuję cebulę i lekko ją podsmażam. Do podsmażonej cebuli dodaję mąkę, całość jeszcze chwilę podsmażam ciągle mieszając.
2. Do garnka z cebulą wlewam wodę i mleko. Gdy zupa zacznie się gotować, stopniowo dodaję tarty ser i pokrojony serek topiony. Zupę doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy i dokładnie mieszam.
3. Szynkę szwarcwaldzką podsmażam na łyżce oleju, następnie lekko ostudzoną tnę na kilkucentymetrowe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki myję, osuszam i szatkuję.
4. Do miseczki wlewam zupę, a następnie dodaję kilka kawałków szynki oraz szczypiorek i pietruszkę.
Uwielbiam tego typu zupy.
OdpowiedzUsuń