Składniki:
- szklanka mleka
- opakowanie drożdży instant (7 g)
- łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, dodaję do niego cukier oraz drożdże, całość mieszam. Pozostawiam na chwilkę. W tym czasie do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki i olej. Na końcu wlewam zaczyn.
2. Ciasto zagniatam, przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na około 45 minut.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatam i umieszczam w wysmarowanej olejem foremce. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Gdy wyrośnie, chlebek nacinam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
4. chleb piekę przez około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia spryskuję jego powierzchnie wodą. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca.Gotowy chleb wyciągam z piekarnika, wyjmuję z formy i studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz