Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
1. Na blat wysypuję: mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodaję jajko i posiekane masło. Całość zagniatam.
2. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na pół godziny. Do drugiej dodaję kakao i dokładnie zagniatam, a następnie zawijam w folię i również wkładam do zamrażarki na około 30 minut.
3. Ciasto rozwałkowuję, zaczynam od jasnej części, żeby ciasto się nie pobrudziło. Wykrawam w cieście kształty, najpierw większe, a następnie w ich środkach mniejsze ciasteczka. Następnie przekładam kształty ze środka jasnych ciasteczek do ciemnych i na odwrót. Piekę około 15 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz