piątek, 28 czerwca 2019

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Kruche ciastka o smaku waniliowo-czekoladowym to moja dzisiejsza propozycja na osłodzenie dnia. Z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Można zabrać je ze sobą w jakąś wakacyjną podróż, spacer lub na ryby.





Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao


Wykonanie:
1. Na blat wysypuję: mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodaję jajko i posiekane masło. Całość zagniatam. 

2. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na pół godziny. Do drugiej dodaję kakao i dokładnie zagniatam, a następnie zawijam w folię i również wkładam do zamrażarki na około 30 minut. 

3.  Ciasto rozwałkowuję, zaczynam od jasnej części, żeby ciasto się nie pobrudziło. Wykrawam w cieście kształty, najpierw większe, a następnie w ich środkach mniejsze ciasteczka. Następnie przekładam kształty ze środka jasnych ciasteczek do ciemnych i na odwrót. Piekę około 15 minut w 180 stopniach C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz