sobota, 29 października 2016

Puree dyniowe

Puree dyniowe, to świetna baza do wielu potraw. Można je przechowywać w słoikach przez kilka miesięcy. 



 






Składniki:
- niewielka dynia,


Wykonanie:
1. Dynię myję i  kroję na kilka części. Za pomocą łyżki pozbywam się pestek (pestek nie wyrzucam, choć nie użyje ich w tym przepisie) i twardych włókien.
2. Kawałki dyni wkładam na wyłożonej papierem blaszce i piekę w temperaturze 180 st. C  do czasu, aż stanie się miękka, czyli około 60 minut. 
3. Studzę, oddzielam miąższ od skóry. Miąższ rozdrabniam za pomocą blendera, a skórę wyrzucam.


Tak jak już wspominałam, pasteryzowane puree dyniowe można przechowywać w słoiczkach przez kilka miesięcy. 

PASTERYZACJA:
1. Czyste i suche słoiki napełniam puree, w taki sposób, żeby nie pobrudzić brzegów. Jeśli nam się to nie uda, krawędzie słoika dokładnie wycieram np. jednorazowym ręcznikiem.
2.  Słoik zakręcam i umieszczam w garnku, na dno którego wcześniej wkładam bawełniany ręcznik, albo drewnianą deseczkę. 
3. garnek napełniam wodą do wysokości ok. 3/4 słoika Zagotowuję. Po zagotowaniu i przestygnięciu słoiki układam do góry dnem, a całkowicie wystudzone przenoszę do chłodnego miejsca.

PAMIĘTAJ: słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!




 

3 komentarze:

  1. Super prosty przepis, zastanawiałam się co zrobić szybkiego z dynią i chyba mam odpowiedź. :) Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

  2. Dynia w słoikach bez dodatków cukru lub soli się nie utrzyma - sprawdzone! Lepszą wersją jest mrożenie surowej lub pieczonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, u mnie się utrzymuje. Może to kwestia sterylności słoików lub szczelności nakrętek.

      Usuń