Puree dyniowe, to świetna baza do wielu potraw. Można je przechowywać w słoikach przez kilka miesięcy.
Składniki:
- niewielka dynia,
Wykonanie:
1. Dynię myję i kroję na kilka części. Za pomocą łyżki pozbywam się pestek (pestek nie wyrzucam, choć nie użyje ich w tym przepisie) i twardych włókien.
2. Kawałki dyni wkładam na wyłożonej papierem blaszce i piekę w temperaturze 180 st. C do czasu, aż stanie się miękka, czyli około 60 minut.
3. Studzę, oddzielam miąższ od skóry. Miąższ rozdrabniam za pomocą blendera, a skórę wyrzucam.
Tak jak już wspominałam, pasteryzowane puree dyniowe można przechowywać w słoiczkach przez kilka miesięcy.
PASTERYZACJA:
1. Czyste i suche słoiki napełniam puree, w taki sposób, żeby nie pobrudzić brzegów. Jeśli nam się to nie uda, krawędzie słoika dokładnie wycieram np. jednorazowym ręcznikiem.
2. Słoik zakręcam i umieszczam w garnku, na dno którego wcześniej wkładam bawełniany ręcznik, albo drewnianą deseczkę.
3. garnek napełniam wodą do wysokości ok. 3/4 słoika. Zagotowuję. Po zagotowaniu i przestygnięciu słoiki układam do góry dnem, a całkowicie wystudzone przenoszę do chłodnego miejsca.
PAMIĘTAJ: słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!
Super prosty przepis, zastanawiałam się co zrobić szybkiego z dynią i chyba mam odpowiedź. :) Wypróbuję.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDynia w słoikach bez dodatków cukru lub soli się nie utrzyma - sprawdzone! Lepszą wersją jest mrożenie surowej lub pieczonej.
Nie wiem, u mnie się utrzymuje. Może to kwestia sterylności słoików lub szczelności nakrętek.
Usuń