Składniki:
- 3,5 szklanki mąki żytniej typ 720
- szklanka ciepłej wody
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 cebule
- sól
Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczam cukier. Dodaję rozkruszone drożdże i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję zaczyn i olej. Wyrabiam ciasto. Będzie dość lepkie. Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 25 minut. W tym czasie siekam drobno cebule.
3. Z ciasta formuję placuszki. Przed formowaniem smaruję ręce olejem. Sprawia to, że ciasto nie przykleja się do skóry.
Na placuszkach układam cebulę i lekko ją wklepuję. Każdy placek posypuję szczyptą soli. Odstawiam do wyrośnięcia.
4. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz