niedziela, 1 marca 2020

Łosoś z koperkiem i masłem

Szybki sposób na łososia zapiekanego w folii aluminiowej. Jest soczysty i aromatyczny. Zrobisz go w kilkanaście minut. Gotową rybkę można polać sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne. Świetnie nadaje się na obiad i jako dodatek do kanapek.






Składniki:

  • płat łososia ze skórką (ok. 300 g)
  • 3-4 cienkie plasterki zimnego masła
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz cytrynowy


Wykonanie:
1. Łososia kładę na folii aluminiowej skórką do dołu. Posypuje solą i dość sporą ilością pieprzu cytrynowego. 

2. Zimne masło tnę w cienkie plasterki i układam na warstwie pieprzu cytrynowego. Około trzy cienkie plasterki na jeden płat ryby.

3. Na koniec siekam umyty koperek i posypuję powierzchnię dania dość grubą warstwą. 

4. Rybę zawijam w folię i piekę około 20 minut w 180 stopniach C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz