Bułki upiekłam sama. Skorzystałam z przepisu na bułki poznańskie, ale zrobiłam je w niewielkim rozmiarze. Z ciasta uformowałam bułeczki o średnicy 5 cm, po upieczeniu ich rozmiar nieco się zwiększył.
Składniki na jednego burgera
- bułeczka
- plaster wędzonego boczku
- plaster żółtego sera
- 2 plastry ogórka
- plaster pomidora
- cienki plaster cebuli
- listek sałaty
- masło
- sól
- pieprz
- musztarda
- keczup
Wykonanie:
1. Bułkę przecinam na pół, powierzchnie wewnętrzne smaruję masłem i podpiekam kilka minut w 180 stopni C.
2. Na podpieczonej spodniej części bułki układam listek sałaty, plaster boczku i plaster sera. Tę część bułki wkładam do piekarnika i podpiekam do czasu przytopienia sera.
3. Gdy ser się stopi, układam plastry pomidora, ogórków i cebuli. Warzywa solę i posypuję pieprzem. Polewam keczupem oraz musztardą i przykrywam górną częścią bułki. Całość spinam wykałaczką i wkładam do piekarnika na parę minut. Jem na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz