piątek, 13 marca 2020

Kotlety z brokuła

Jestem ogromną fanką warzywnych kotletów. Latem najczęściej robię je z cukinii lub patisonów. Zimą przerzucam się na inne warzywa. Tym razem wybrałam brokuły, które o tej porze są dostępne we wszystkich sklepach. Kotleciki z brokuła można podawać z kwaśną śmietanką, pomidorkami lub kiełkami rzodkiewki. 




Składniki:

  • 200 - 300 g różyczek brokuła
  • łyżeczka cukru
  • duża cebula
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • łyżeczka kurkumy
  • sól 
  • pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna 
  • olej rzepakowy



Wykonanie:

1. Różyczki brokuła wkładam do wrzącej wody z cukrem na około 5 minut. Odsączam, studzę i przecieram na tarce. Cebulę siekam w drobną kostkę i łączę ze startym brokułem.

2. Do warzyw dodaję jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz kurkumę i dokładnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodaję odrobinę mąki pszennej.

3. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz