Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- opakowanie drożdży instant (7 g)
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, cukier i drożdże instant. Do ciepłej wody dodaję olej i wlewam do sypkich składników. Ciasto wyrabiam około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto lepiej rośnie.
2. Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. Z wyrośniętego ciała formuje bułeczki i na środku nacinam je ostrym nożem. Bułeczki pozostawiam do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować mlekiem- dla koloru.
3. Bułki piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, smaruję powierzchnię bułeczek wodą. Sprawi to, że będą bardziej chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz