Składniki:
Ciasto białe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 0, 5 łyżeczki cukru
Ciasto żółte:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- łyżka oleju
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka soli
- 0, 5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Wodę podgrzewam. Do dwóch misek wsypuję składniki na poszczególne rodzaje ciast. Do każdej miski z sypkimi składnikami wlewam odpowiednią ilość ciepłej wody. Ciasta zagniatam przez kilka minut, miski przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu.
2. Z wyrośniętych ciast robię długie, cienkie placki. Jeden placek nakładam na drugi i zwijam całość w jeden rulon.
3. Zwinięte ciasto wkładam do foremki wysmarowanej olejem, nacinam na powierzchni i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Piekę 30 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz