wtorek, 17 marca 2020

Dwukolorowy chleb na drożdżach

Tak jak większość Polaków nie wychodzę teraz z domu. Postanowiłam też ograniczyć swoje wyjścia do sklepu. Żeby nie wyskakiwać co chwilę po chleb, piekę go teraz w domu. Codziennie inny, żeby mi nie zbrzydł. Dziś postawiłam na dwa kolory. Wyszło smacznie i pięknie.



Składniki:
Ciasto białe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżka oleju 
  • łyżeczka soli
  • 0, 5 łyżeczki cukru

Ciasto żółte:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżka oleju 
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 0, 5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Wodę podgrzewam. Do dwóch misek wsypuję składniki na poszczególne rodzaje ciast. Do każdej miski z sypkimi składnikami wlewam odpowiednią ilość ciepłej wody. Ciasta zagniatam przez kilka minut, miski przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu. 

2. Z wyrośniętych ciast robię długie, cienkie placki. Jeden placek nakładam na drugi i zwijam całość w jeden rulon. 


3. Zwinięte ciasto wkładam do foremki wysmarowanej olejem, nacinam na powierzchni i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

4. Piekę 30 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz