piątek, 13 marca 2020

Szybki deser - owoce pod kruszonką

Jest to mój sposób na szybki deser. Latem robię go z sezonowych owoców, a zimą z jabłek i owoców mrożonych. W zeszłym roku zamroziłam sobie kilka porcji malin i jeżyn. Są one idealne do tego deseru, ponieważ mają wyrazisty smak. Tak przygotowane danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno. 




Składniki:

  • średniej wielkości jabłko
  • garść malin
  • garść jeżyn
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru


Wykonanie:
1. Jabłka obieram ze skórki, wycinam gniazdo nasienne i tnę w dość dużą kostki (1-1,5 cm). Mieszam z malinami, jeżynami i bułką tartą. Owoce z bułką tartą przekładam do foremki.

2. Zimne masło łączę z cukrem i mąką krupczatką. Lekko zagniatam i rozsypuję grubą warstwę na owocach.

3. Piekę do lekkiego zarumienienia kruszonki w 180 stopniach C. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz