Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka miękkiego masła (200 g)
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- łyżka oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- łyżeczka masła
- bułka tarta
Wykonanie:
1. Włączam piekarnik, ustawiam 170 stopni C. Gdy piekarnik się nagrzewa, zabieram się do robienia ciasta. Foremkę smaruje masłem i oprószam bułką tartą.
2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. W osobnej misce ucieram masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Miksując wbijam jajka, jedno po drugim. Do jednolicie ubitej masy dodaję ekstrakt z wanilii. Dalej, wciąż miksując dodaję po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Do ciasta dodaję olej i mleko. Całość dokładnie mieszam i wlewam do formy. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz