piątek, 27 marca 2020

Babka waniliowa

Miękka i delikatna babka waniliowa to doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy czy herbaty. Co ważne, jej wykonanie jest mało skomplikowane.




Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka miękkiego masła (200 g)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka oleju 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • łyżeczka masła
  • bułka tarta



Wykonanie:
1. Włączam piekarnik, ustawiam 170 stopni C. Gdy piekarnik się nagrzewa, zabieram się do robienia ciasta. Foremkę smaruje masłem i oprószam bułką tartą. 

2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. W osobnej misce ucieram masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Miksując wbijam jajka, jedno po drugim. Do jednolicie ubitej masy dodaję ekstrakt z wanilii. Dalej, wciąż miksując dodaję po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. 

3. Do ciasta dodaję olej i mleko. Całość dokładnie mieszam i wlewam do formy. Piekę około 40 minut do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz