niedziela, 15 marca 2020

Domowe bułki poznańskie

Teraz, gdy nie powinniśmy wychodzić z domu, najlepiej sprawdza się domowe pieczywo przygotowane z drożdży instant. Bułki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Idealnie nadają się na śniadanie i kolację. Smakują z masłem, z dżemem, z szynką, a nawet same ze sobą - na sucho.




Składniki:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie drożdży instant (7 g)
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru


Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, cukier i drożdże instant. Do ciepłej wody dodaję olej i wlewam do sypkich składników. Ciasto wyrabiam około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto lepiej rośnie. 

2. Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. Z wyrośniętego ciała formuje bułeczki i na środku nacinam je ostrym nożem. Bułeczki pozostawiam do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować mlekiem- dla koloru. 

3. Bułki piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, smaruję powierzchnię bułeczek wodą. Sprawi to, że będą bardziej chrupiące. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz