poniedziałek, 30 marca 2020

Drożdżowe placuszki cebulowe

Placuszki drożdżowe pieczemy w piekarniku. Jest to pewnego rodzaju pieczywo. Choć placuszki są płaskie, można je przeciąć i posmarować masłem (tak lubię je najbardziej). Są aromatyczne i delikatne. Świetnie nadają się na śniadanie i kolacje. Placuszki są idealne dla miłośników cebuli. 



Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • szklanka ciepłej wody
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 cebule 
  • sól


Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczam cukier. Dodaję rozkruszone drożdże i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut.

2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję zaczyn i olej. Wyrabiam ciasto. Będzie dość lepkie. Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 25 minut. W tym czasie siekam drobno cebule. 

3. Z ciasta formuję placuszki. Przed formowaniem smaruję ręce olejem. Sprawia to, że ciasto nie przykleja się do skóry. 
Na placuszkach układam cebulę i lekko ją wklepuję. Każdy placek posypuję szczyptą soli. Odstawiam do wyrośnięcia.

4. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz