poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Chleb pszenny z prażoną cebulką

Chleb z prażoną cebulką jest aromatyczny, puszysty i niezwykle prosty w wykonaniu. Odpowiednio przechowywany można jeść kilka dni. najlepiej smakuje z samym masłem.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki prażonej cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru


Wykonanie:
1. Formę, w której będę piekła chleb smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Do ciepłej wody dodaję pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej. Pozostawiam na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczynają pracować.

2. Do miski przesiewam mąkę. Dodaje sól i prażoną cebulę. Następnie wlewam zaczyn i olej. Ciasto zagniatam około 10 minut.

3. Wyrobione ciasto przekładam do wcześniej przygotowanej formy. Formę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. 

4. Formę z wyrośniętym ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch chleba smaruję wodą, sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gotowy chleb wyciągam z formy i studzę na kratce.



2 komentarze: