Składniki:
- 2 cebule
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- łyżeczka kurkumy
- niepełna szklanka mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia -ilość zależy od garnka używanego do smażenia krążków
Wykonanie:
1. Cebulę obieram i tnę w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster rozdzielam na osobne krążki. Olej wlewam do garnka i ustawiam na piecu na małym ogniu.
2. Gdy olej się podgrzewa, zabieram się za ciasto. Mąkę, sól, kurkumę, jajko i mleko mleko łączę ze sobą, powstanie ciasto naleśnikowe o dość gęstej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka.
3. Każdy krążek zanurzam w cieśnie naleśnikowym, a następnie obtaczam w bułce tartej.
4. Każdy krążek smażę na głębokim oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz