niedziela, 17 maja 2020

Panierowane krążki cebulowe

Panierowana cebula to jedna z moich ulubionych przekąsek. Niestety nie mogę powiedzieć, że jet fit, ale zapewniam, że smakuje obłędnie. Najlepsza jest na ciepło. Zrobisz ją w kilka chwil ze składników, które znajdują się zwykle pod ręką.



Składniki:

  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • łyżeczka kurkumy
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia -ilość zależy od garnka używanego do smażenia krążków

Wykonanie:
1. Cebulę obieram i tnę w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster rozdzielam na osobne krążki. Olej wlewam do garnka i ustawiam na piecu na małym ogniu. 

2. Gdy olej się podgrzewa, zabieram się za ciasto. Mąkę, sól, kurkumę, jajko i mleko mleko łączę ze sobą, powstanie ciasto naleśnikowe o dość gęstej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka.

3. Każdy krążek zanurzam w cieśnie naleśnikowym, a następnie obtaczam w bułce tartej. 

4. Każdy krążek smażę na głębokim oleju na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz