Część bigosu zjedliśmy od razu, część zamroziłam. Przyda się, gdy nie będę miała siły na gotowanie obiadu.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 400 g kiełbasy
- 200 g pieczarek
- szklanka wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Wykonanie:
1. Kapustę szatkuję. Kiełbasę tnę w kostkę. Pieczarki obieram, myję i tnę w cienkie plastry.
2. W garnku podgrzewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam kapustę i pieczarki. Całość zalewam wodą. Dodaję kiełbasę i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Duszę około godziny, w tym czasie kapusta zmięknie.
Nie jadłam jeszcze bigosu z pieczarkami. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń