Część bigosu zjedliśmy od razu, część zamroziłam. Przyda się, gdy nie będę miała siły na gotowanie obiadu.
Składniki:
- główka młodej kapusty
 - 400 g kiełbasy
 - 200 g pieczarek
 - szklanka wody
 - 4 łyżki oleju rzepakowego
 - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
 - sól
 - pieprz
 - liść laurowy
 
Wykonanie:
1. Kapustę szatkuję. Kiełbasę tnę w kostkę. Pieczarki obieram, myję i tnę w cienkie plastry.
2. W garnku podgrzewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam kapustę i pieczarki. Całość zalewam wodą. Dodaję kiełbasę i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Duszę około godziny, w tym czasie kapusta zmięknie.
Nie jadłam jeszcze bigosu z pieczarkami. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń