Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- szklanka mąki żytniej
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży tradycyjnych
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki maku
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do oprószenia blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże i cukier rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam na 15 minut. Blaszkę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. W misce łączę wszystkie sypkie składniki.
2. Po kwadransie od przygotowania zaczynu drożdże powinny już pracować. Zaczyn wlewam do mąki z solą i makiem. Dodaję olej. Ciasto wyrabiam przez około 10 minut i przekładam do blaszki.
3. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30-40 minut.
4. Chleb piekę około 30 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz