niedziela, 17 maja 2020

Chleb z makiem w nieco innym wydaniu

Lubię chleb z makiem. Bochenki dostępne w sklepach są z reguły tylko nim posypane. Ten, który upiekłam ostatnio ma mak w swoim wnętrzu. Jest nieziemsko pyszny, a smak maku jest wyczuwalny w każdym jego kęsie. 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • szklanka mąki żytniej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży tradycyjnych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki maku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do oprószenia blaszki


Wykonanie:
1. Drożdże i cukier rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam na 15 minut. Blaszkę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. W misce łączę wszystkie sypkie składniki.

2. Po kwadransie od przygotowania zaczynu drożdże powinny już pracować. Zaczyn wlewam do mąki z solą i makiem. Dodaję olej. Ciasto wyrabiam przez około 10 minut i przekładam do blaszki.

3. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. 

4. Chleb piekę około 30 minut w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz