Chałka, którą zrobicie z tego przepisu jest puszysta, delikatna, a poza tym ma smakowity waniliowy aromat.
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 250 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 80 g cukru
- 60 g masła
- jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 40 g mąki krupczatki
- 40 g cukru
- 30 g zimnego masła
Wykonanie:
1. Najpierw zabieram się za zaczyn. Mleko podgrzewam. Do ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier. Pozostawiam na 15 minut.
2. Do miski wsypuje mąkę, cukier, sól i cukier wanilinowy lub dodaje ekstrakt z wanilii. Masło roztapiam na małym ogniu.
3. Do składników w misce dodaję zaczyn, ciepłe płynne masło i jajko. Ciasto dokładanie zagniatam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Z wyrośniętego ciasta formuję trzy kule o tej samej wadze. Następnie robię z nich wałeczki, które układam obok siebie i sklejam z jednego końca. Plotę z nich warkocz, który również sklejam na drugim końcu. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia.
5. Gdy chałka wyrasta, zabieram się za kruszonkę. Zimne masło zagniatam szybko z mąką i cukrem.
6. Wierzch chałki smaruję mlekiem i układam na niej kruszonkę. Piekę 25 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz