Padło na kruchą i smaczną tartę. Po części waniliową, po części kakaową, ponieważ uważam, że smak kakaowego ciasta wspaniale komponuje się właśnie z malinami.
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku dopieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka kakao
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła, żółtek i ekstraktu z wanilii zagniatam ciasto. Robię to najszybciej jak się da. Ciasto dzielę na pół. Do jednej części dodaję kakao i zagniatam do uzyskania jednolitej barwy. Każdą z części ciasta owijam folią i wkładam do lodówki na około 30 minut.
- szklanka świeżych malin
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła, żółtek i ekstraktu z wanilii zagniatam ciasto. Robię to najszybciej jak się da. Ciasto dzielę na pół. Do jednej części dodaję kakao i zagniatam do uzyskania jednolitej barwy. Każdą z części ciasta owijam folią i wkładam do lodówki na około 30 minut.
2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Ciasto wyciągam z lodówki. 1/3 jasnego ciasta wylepiam spód blachy. Powierzchnię jasnego ciasta wylepiam ciastem kakaowym. Płaską powierzchnię nakłuwam widelcem i układam na niej maliny.
3. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo cukier. Białkową pianę wykładam na warstwie malin.
4. Na koniec układam warstwę jasnego ciasta. Robię to w ten sposób, ze odrywam jego kawałeczki i mocno je spłaszczam. Staram się w ten sposób pokryć całą powierzchnię.
5. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową tartę można oprószyć cukrem pudrem.
Idealny przepis dla mojego taty.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuń