poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Babka mandarynkowa

Ulubiona babka mężczyzn zamieszkujących mój dom. Posiada oryginalny smak i z pewnością nie należy do tzw. "suchych ciast". Znika w tempie błyskawicznym. Na szczęście jest równie szybka w przygotowaniu.




Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 6 jaj,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki mleka,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 0,5 puszki mandarynek w  syropie,
- olejek pomarańczowy,
- dwie miski, mikser, rondel, sitko,nóż,sylikonowa łopatka, forma.


Wykonanie: 
1. Jaja - oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę (mogę skorzystać z "łaźni wodnej").

2. Do  żółtek dodaję stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. 
   Następnie dodaję białkową pianę i znów miksuję.

3. Masło tnę w kostki i wkładam do rondla. Rozpuszczam na wolnym ogniu do 
    całkowitego roztopienia.

4. Stopione masło studzę, a następnie dodaję do ciasta. Dodaję również olej, mleko i ok 5-6 
    kropli aromatu w olejku. Całość po raz ostatni miksuję.

5. Ciasto za pomocą łopatki wylewam do wysmarowanej masłem formy. 

6. Mandarynki za pomocą sitka odsączam z syropu, a następnie układam na wierzchu 
    ciasta.

7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać cukrem 
   pudrem lub polać lukrem.




1 komentarz: