sobota, 8 sierpnia 2015

Pasta z tuńczyka

Bardzo, ale to bardzo lubię wszelakie pasty, jednak do "gotowców" jakoś nie mogę się przekonać. W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego, jak samodzielne przyrządzanie tych przepysznych smarowideł.



Składniki:
-  puszka tuńczyka,
- 3 jaja,
- 3 ogórki konserwowe (średniej wielkości), 
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz,
- nóż, rondelek, deska, miseczka, sitko.

Wykonanie:
1. Jaja gotuję na twardo (ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody) i studzę.

2. Tuńczyka odsączam za pomocą sitka i przekładam do miski.

3. Jaja i ogórki siekam w bardzo drobne kostki i wrzucam do miski z tuńczykiem. 

4. Dodaję  majonez 2 szczypty soli i 2-3 szczypty pieprzu (jeśli chodzi o pieprz i sól,
    każdy ma inne preferencje, więc raczej należy kierować się własnymi upodobaniami). 
    Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Gotową pastą smaruję pieczywo. Dodatkowo można posypać ją posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz