poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Szarlotka najłatwiejsza


Jeśli na moim stole pojawia się szarlotka to znak, że lato pomalutku zaczyna nas opuszczać. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto niezwykle łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze przepysznie przepyszne :)




 
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- szklanka cukru
- paczka cukru wanilinowego,
- dwa jaja,
- szczypta soli,
- dwie łyżeczki cynamonu (można użyć mniej jeśli ktoś nie lubi go w nadmiarze)
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 3 duże jabłka (można użyć ich zdecydowanie więcej, choćby nawet 5-6),
- blat/stolnica, ostry nóż, blacha, papier do pieczenia, widelec, tarka, miska, łyżka, wałek*

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę i dokładnie mieszam.

2. Dodaje posiekane masło,cukier, cukier wanilinowy,dwa jaja oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną z nich wkładam do lodówki. 

3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Częścią ciasta, której nie wkładam do lodówki, wylepiam dno i brzegi blachy, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.

4. Jabłka myję, obram, wycinam gniazda nasienne. Ścieram na grubej tarce i mieszam z cynamonem.

5. Podpieczone ciasto posypuję tartą bułką i jabłkami.

6. Na jabłkach kładę kolejną warstwę ciasta. 

(Można  zetrzeć je na tarce lub po prostu rozwałkować* i przykryć nim owoce (wówczas warto ponacinać ciasto)).

7. Piekę w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez  ok. 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz