Jeśli na moim stole pojawia się szarlotka to znak, że lato pomalutku zaczyna nas opuszczać. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto niezwykle łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze przepysznie przepyszne :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- szklanka cukru
- paczka cukru wanilinowego,
- dwa jaja,
- szczypta soli,
- dwie łyżeczki cynamonu (można użyć mniej jeśli ktoś nie lubi go w nadmiarze)
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 3 duże jabłka (można użyć ich zdecydowanie więcej, choćby nawet 5-6),
- blat/stolnica, ostry nóż, blacha, papier do pieczenia, widelec, tarka, miska, łyżka, wałek*
- blat/stolnica, ostry nóż, blacha, papier do pieczenia, widelec, tarka, miska, łyżka, wałek*
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę i dokładnie mieszam.
2. Dodaje posiekane masło,cukier, cukier wanilinowy,dwa jaja oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną z nich wkładam do lodówki.
3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Częścią ciasta, której nie wkładam do lodówki, wylepiam dno i brzegi blachy, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.
4. Jabłka myję, obram, wycinam gniazda nasienne. Ścieram na grubej tarce i mieszam z cynamonem.
5. Podpieczone ciasto posypuję tartą bułką i jabłkami.
6. Na jabłkach kładę kolejną warstwę ciasta.
(Można zetrzeć je na tarce lub po prostu rozwałkować* i przykryć nim owoce (wówczas warto ponacinać ciasto)).
7. Piekę w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz