piątek, 21 sierpnia 2015

Plastyczna masa cukrowa (lukier plastyczny)

Cukrowa masa plastyczna jest w mojej opinii jednym z najlepszych cukierniczych wynalazków.  Powoduje, że ciasto nie traci kształtu, w odróżnieniu do kremu nie spływa nie ściera się, a tort nią ozdobiony wygląda smacznie i profesjonalnie. 



Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wody,
- 100 g glukozy,
- 600 g cukru pudru,
- barwniki spożywcze,
- sitko, rondelek, łyżka, miska, wałek, stolnica.


Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuszczam w wodzie lekko podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Roztopioną żelatynę lekko studzę, a następnie dodaję glukozę. Całość dokładnie mieszam.

3. Dodaję stopniowo, przesiany cukier puder i ugniatam do uzyskania konsystencji plasteliny.

4. Dodaję wybrany barwnik spożywczy. Barwnik może spowodować, że masa się trochę "rozluźni", wówczas dodaję odrobinę cukru pudru.

5. Masę przenoszę na wysypaną cukrem pudrem stolnicę. Rozwałkowuję i nanoszę na ciasto. Można też powycinać różne kształty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz